ŠVARUS VANDUO –
KIEKVIENAM VAIKUI

Pradinis » Mūsų veikla » Veiklos sritys: » Švarus vanduo

Vaikai miršta kiekvieną dieną, nes neturi švaraus geriamo vandens ir tinkamų sanitarinių sąlygų

Vandens ir sanitarinių sąlygų sukeliamos ligos, tokios kaip viduriavimas, yra viena dažniausių vaikų iki 5 metų mirties priežasčių. Kiekvieną dieną, daugiau kaip 800 vaikų miršta nuo lengvai pagydomų ligų, kurias sukelia nešvarus vanduo ar tinkamų sanitarinių sąlygų nebuvimas.

Netinkamos sanitarinės sąlygos, vanduo ir higiena turi neigiamos įtakos ne tik vaikų sveikatai. Vaikai, ypač mergaitės, dažnai nelanko mokyklos vien dėl to, kad jų mokykloje nėra normalių tualetų ir galimybės nusiplauti rankas. Kiti vaikai yra priversti leisti savo dienas nueinant ilgus atstumus, kad parneštų šeimai geriamo vandens vietoj to, kad lankytų mokyklą.

9 metų Sulem kasdien turi nueiti 4 km, kad iš gręžinio parneštų švaraus geriamo vandens - arba jos šeima neturės ką gerti.
Unicef/Somalis 2017

0

žmonių neturi priėjimo prie švaraus geriamo vandens

UNICEF padeda daugiau vaikų turėti priėjimą prie švaraus geriamo vandens

Mūsų vandens, sanitarijos ir higienos komandos dirba daugiau kaip 100 šalių, kad užtikrintų vaikų saugumą. Mes tiekiame švarų geriamą vandenį ir užtikriname tinkamas sanitarines sąlygas mokyklose ir įvairiose bendruomenėse. Taip pat mokome vaikus higienos taisyklių, tokių kaip būtinybė plautis rankas.

Mes padedame milijonams žmonių gauti prieigą prie švaraus geriamos vandens ir užsitikrinti tinkamas sanitarines sąlygas. Nelaimių atveju, mes teikiame skubią pagalbą bendruomenėms ir šalims, kuriose vandens tiekimas yra sutrikdytas ir kur iškyla rizika atsirasti ligoms.

Sužinok, su kokiais sunkumais susiduria šeimos Pietų Sudane, kad gautų švaraus geriamo vandens, ir kaip UNICEF jiems padeda.

Kiekvieną dieną Unicef į Karama stovyklą Sirijoje atveža 100 000 litrų švaraus geriamo vandens. Mohammad (13 m.) į stovyklą persikėlė su šeima, kai neramumai greta jo gimtojo miesto tapo nebepakeliami. Visos nuotraukos Unicef/Souleiman
Berniukai neša kibirus vandeniui prisipilti. Dešimtmetis Ramethan (viduryje) ir jo šeima pabėgo iš savo kaimo dėl ten vykstančių susirėmimų. Kiekvieną dieną jis kartu su draugais eina parnešti švaraus geriamo vandens savo šeimai. "Aš tik noriu grįžti namo ir gyventi tikrame name" - sako berniukas.
Mergaitė, nešanti indą vandeniui pripilti. Karama stovykla, Sirija, gegužis, 2017.
Ali stumia vežimėlį ant ratų su vandens pilnais indais. "Mes turėjome palikti savo namus naktį. Aš visą laiką bijojau, kad kulka gali pataikyti į mane bet kurią akimirką"-pasakojo berniukas. Ali mokykla buvo uždaryta prieš 4 metus dėl vykstančio konflikto. Jis tikisi tęsti mokslus ir svajoja tapti mokytoju.

„Nepilnavertę mitybą lemia keletas dalykų, tarp kurių ir švaraus geriamo vandens trūkumas” – sako Jeremy Hopkins iš UNICEF Pietų Sudano biuro. „Turint priėjimą prie švaraus geriamo vandens mažėja tikimybė, kad vaikai kentės dėl blogos mitybos. Mes padėjome aprūpinti švariu geriamu vandeniu šimtus tūkstančių Pietų Sudano gyventojų.”