7 paslaptys, kurias slepia avokadai – 4-oji privers jus nustebti

Ryškiai žalia avokado minkštimo spalva vilioja akį, tačiau daugelis net nežino, kad botanikos požiūriu šis produktas yra vaisius, o ne daržovė. Mitybos specialistai avokadą priskiria sveikųjų riebalų kategorijai – pusė vidutinio dydžio avokado turi tiek pat riebalų, kiek vienas valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus. Šis unikalus vaisius sunkiai telpa į įprastas kategorijas, tačiau jo populiarumas neabejotinas – vidutinis vartotojas per metus suvalgo apie 4 kilogramus avokadų. Guakamolė tapo neatsiejama švenčių ir vakarėlių stalo dalimi, o įvairios avokadų patiekimo formos užkariauja kulinarijos pasaulį.

Dėl įdomių mokslinių tyrimų (ir, reikia pripažinti, dėl avokadų prekybos grupių, rėmusių kai kuriuos tyrimus, pastangų) avokadai įgijo tvirtos maistinėmis medžiagomis prisotintos, širdžiai naudingos supermaisto reputaciją. Tačiau kaip atsargūs vartotojai galime paklausti: ar avokadai išties tokie naudingi, ar kai kurie jų giriami privalumai – tik reklamos triukas? Pažvelkime į šį klausimą iš arčiau ir atskleiskime žaliojo aukso paslaptis.

Avokadų maistinių medžiagų lobis

Avokadai pasižymi išskirtiniu maistinių medžiagų profiliu. Jie dažnai vadinami maistinėmis medžiagomis turtingu maistu, nes avokadų kalorijos ateina kartu su daugybe vitaminų, mineralų ir kitų naudingų maistinių medžiagų.

Pusė vidutinio dydžio avokado turi 161 kaloriją, 9 gramus angliavandenių ir 2 gramus baltymų, taip pat 15 gramų riebalų – daugiausia oleino rūgšties, širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų. Jame taip pat yra reikšmingi kiekiai skaidulinių medžiagų, kalio, folio rūgšties, vitamino K, vitamino E ir magnio. Avokadai taip pat tiekia fitochemines medžiagas, tokias kaip beta karotinas – antioksidantas, kuris apsaugo nuo širdies ligų ir kai kurių vėžio formų – bei liuteiną ir zeaksantiną, svarbius akių sveikatos palaikymui ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos rizikos mažinimui.

Širdies sveikatos sargas

Avokadų skaidulinių medžiagų, sveikų riebalų ir antioksidantų derinys, kartu su pagrindinių mineralų, dalyvaujančių palaikant sveiką kraujospūdį, tokių kaip kalis ir magnis, buvimu, gali lemti geresnę širdies sveikatą.

Kai Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai išanalizavo 30 metų duomenis iš maždaug 111 000 žmonių, jie nustatė, kad tie, kurie valgė ekvivalentą vieno avokado per savaitę, turėjo 16% mažesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir 21% mažesnę koronarinės širdies ligos riziką nei nevalgantys avokadų. Rizikos skirtumas buvo didžiausias, kai avokadai pakeitė pusę dienos porcijos margarino, sviesto, riebių pieno produktų, perdirbtų mėsos gaminių ar kiaušinių – produktų, kurie daugeliui yra pagrindiniai sočiųjų riebalų šaltiniai, siejami su aukštesniu blogojo cholesterolio lygiu.

Kova su cukrinio diabeto rizika

Tyrimai taip pat atskleidžia galimą apsauginį avokadų vaidmenį prieš antrojo tipo cukrinį diabetą. Pavyzdžiui, viena apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 6 000 suaugusiųjų (populiacija su didesne diabeto rizika), nustatė, kad tie, kurie pranešė valgę bet kokį avokadą per pastarąsias dvi dienas tyrimo pradžioje, turėjo 20% mažesnę riziką susirgti diabetu per šešerius metus, palyginti su tais, kurie avokadų nevalgė.

Tiems, kurie tyrimo pradžioje turėjo prediabetą, rizikos sumažėjimas buvo dar didesnis – 31%. Nors mechanizmas dar nėra aiškus, avokadų didelis riebalų ir skaidulinių medžiagų kiekis, kuris gali sulėtinti virškinimą ir padėti išvengti cukraus lygio kraujyje šuolių, gali vaidinti svarbų vaidmenį.

Avokadų įtraukimas į mitybą – gudrus balansas

Tyrimų, siejančių avokadų vartojimą su geresne sveikata, gausėja, tačiau svarbu įvertinti išvadas perspektyviai. Avokadas neabejotinai yra sveikas maistas, tačiau reikia nepamiršti, kad tai nėra mažai kalorijų turintis produktas.

Tiesiog pridėti avokadą prie įprastos mitybos – receptas nepageidaujamam svorio priaugimui. Vietoj to, rekomenduojama pakeisti kai kuriuos produktus savo mityboje, kad atsirastų vietos avokadui – pavyzdžiui, pakeisti sviestą sutrinto avokado tepinėliu ant rytinio skrebučio arba pakeisti lašinukus salotose supjaustytais avokadais.

Kūrybiški būdai mėgautis avokadais

Žinoma, guakamolė ir avokadų skrebučiai yra populiariausi patiekalai, kai turite vieną ar du avokadus, tačiau tai tik pradžia. Štai keli kiti būdai, kaip dažniau įtraukti avokadą į savo valgiaraštį.

Pakeiskite majonezo padažą kopūstų ar tuno salotose sutrinto avokado padažu. Šis pakeitimas ne tik suteiks patiekalui daugiau naudingų maistinių medžiagų, bet ir subtilų, švelnų skonį. Avokadų kreminis tekstūra puikiai tinka kaip bazė įvairiems salotų padažams, suteikdama jiems sotumo ir pagerintas konsistencijas.

Sumaišykite avokado gabalėlius kokteiliuose kartu su mėgstamais vaisiais ir žalumynais. Ananasų, bananų ir špinatų derinys su avokadu tampa tiesiog neprilygstamu energijos šaltiniu, suteikiančiu ne tik malonų skonį, bet ir daugybę naudingų medžiagų kūnui.

Inovatyvūs receptai kasdienai

Sumaišykite prinokusius avokadus su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, prieskoniais ir (arba) šviežiomis žolelėmis, kad pagamintumėte kremišką salotų padažą. Šis padažas puikiai tiks ne tik salotoms, bet ir įvairiems grūdų dubenėliams ar net kaip padažas prie keptos žuvies ar vištienos.

Įdėkite kubeliais supjaustytų avokadų į kepinį (pavyzdžiui, su krevetėmis, šparagais ir raudona paprika). Avokadus pridėkite kepimo pabaigoje, kad tik šiek tiek įkaistų. Šis būdas leis išsaugoti avokado tekstūrą, o kartu suteiks patiekalui kreminio sotumo, kuris puikiai papildys kitus ingredientus.

Pridėkite kubeliais supjaustytų ar supjaustytų avokadų į bet kokias salotas, kad jos būtų sotesnės. Pavyzdžiui, pomidorai, agurkai, kukurūzai ir juodosios pupelės kartu su avokadais tampa pilnaverčiu, maistingumis turtingu patiekalu, kuris gali tarnauti kaip pagrindinis valgis.

Avokadų išsaugojimo gudrybės

Dažnai susiduriame su problema – nupirkti avokadai per greitai sunoksta ir sugenda. Štai keletas patarimų, kaip išsaugoti šviežius avokadus ilgesnį laiką.

Jei turite neprinokusių avokadų, laikykite juos kambario temperatūroje, kol jie šiek tiek suminkštės. Norėdami pagreitinti nokimą, įdėkite avokadus į popierinį maišelį kartu su bananu ar obuoliu – šie vaisiai išskiria etileną, kuris pagreitina nokimą. Jei norite sulėtinti prinokusio avokado nokimą, laikykite jį šaldytuve – taip jis išliks šviežias dar 2-3 dienas.

Jei esate supjaustę tik pusę avokado, užlašinkite ant likusios pusės šiek tiek citrinų ar žaliųjų citrinų sulčių ir sandariai suvyniokite į plastikinę plėvelę prieš dėdami į šaldytuvą. Taip pat galite laikyti avokado pusę vandenyje – tai padės išvengti patamsėjimo ir išlaikyti šviežumą.

Mitai ir tiesa apie avokadus

Nepaisant visų avokadų privalumų, apie juos sklando nemažai mitų. Vienas iš jų – kad avokadai turi daug kalorijų ir sukelia svorio priaugimą.

Tiesa ta, kad nors avokadai turi daugiau kalorijų nei daugelis kitų vaisių, jie taip pat turi daug skaidulinių medžiagų ir sveikų riebalų, kurie padeda ilgiau jaustis sotiems. Tyrimai rodo, kad žmonės, reguliariai valgantys avokadus, dažnai turi mažesnį kūno svorį ir liemens apimtį nei tie, kurie jų nevalgo. Svarbu nepamiršti, kad avokadai turėtų pakeisti, o ne papildyti kitus riebalingus maisto produktus jūsų mityboje.

Kitas mitas – kad avokadai per brangūs kasdieniam vartojimui. Nors avokadai gali būti brangesni nei kai kurie kiti vaisiai ir daržovės, jų maistinė vertė ir nauda sveikatai dažnai pateisina kainą. Be to, yra daug būdų, kaip maksimaliai išnaudoti avokadus ir išvengti jų švaistymo – nuo užšaldymo iki įvairių receptų, kuriuose naudojami net ir per daug prinokę avokadai.

Avokadai įvairioms amžiaus grupėms

Avokadai puikiai tinka visai šeimai – nuo mažiausių iki vyriausių narių. Dėl savo švelnios tekstūros ir maistinių medžiagų avokadai yra puikus pirmas kietasis maistas kūdikiams, ypač tiems, kuriems reikia daugiau kalorijų ir sveikų riebalų.

Vaikams avokadai gali būti pateikiami įvairiais būdais – nuo paprastų sumuštinių iki saldžių kokteilių. Juos galima slėpti patiekaluose, jei vaikai yra išrankūs – sutrinti avokadai puikiai tinka šokoladiniams desertams, nes suteikia kreminę tekstūrą, bet ne dominuojantį skonį.

Suaugusiesiems avokadai yra puikus energijos šaltinis, ypač prieš ar po treniruotės. Jie taip pat gali būti naudojami kaip natūralus grožio produktas – avokadų kaukės plaukams ir odai yra populiarios dėl jų drėkinamųjų savybių.

Vyresniems žmonėms avokadai yra naudingi dėl savo minkštos tekstūros, lengvo virškinimo ir maistinių medžiagų, kurios padeda palaikyti širdies sveikatą, regėjimą ir bendrą gerovę.

Avokadai šiuolaikinėje virtuvėje

Šiuolaikinėje gastronomijoje avokadai tapo vienu iš universaliausių ingredientų. Jie naudojami ne tik tradiciniuose meksikietiškuose patiekaluose, bet ir japonų virtuvėje (sušiuose), itališkuose patiekaluose (pastose) ir net desertuose.

Avokadų ledai, pyragaičiai ir pudingai tampa vis populiaresni tarp tų, kurie ieško sveikesnių saldumynų alternatyvų. Avokadų sviestas – tai alternatyva riešutų sviestui, kuri puikiai tinka tiems, kurie turi alergijų.

Virtuvės šefai visame pasaulyje eksperimentuoja su avokadais, kurdami naujus ir įdomius derinius – nuo avokadų ir šokolado tartų iki keptų avokadų su kiaušiniais. Avokadų universalumas leidžia juos naudoti bet kokiam patiekalui – nuo užkandžių iki desertų.

Aplinkos aspektai

Augant avokadų populiarumui, didėja ir jų auginimo poveikis aplinkai. Avokadų medžiai reikalauja daug vandens – vieno kilogramo avokadų užauginimui reikia apie 2000 litrų vandens, o tai kelia susirūpinimą sausringose vietovėse.

Tačiau palyginant su gyvulininkystės produktais, avokadų auginimas vis tiek turi mažesnį aplinkos pėdsaką. Be to, kai kurie ūkininkai diegia tvaresnius auginimo metodus, tokius kaip lašelinis drėkinimas ir organinės žemdirbystės praktikos.

Renkantis avokadus, verta atkreipti dėmesį į jų kilmę ir bandyti pirkti vietinius arba iš tvarių ūkių, jei įmanoma. Taip pat svarbu vengti maisto švaistymo – naudoti visą avokadą, įskaitant tas dalis, kurios atrodo per minkštos ar per kietos.

Avokadų ateitis mūsų lėkštėse

Avokadų populiarumas greičiausiai ir toliau augs, nes vis daugiau žmonių ieško sveikų, maistingų ir universalių ingredientų. Tyrimai toliau atskleidžia naujus avokadų naudos sveikatai aspektus, o kulinarai kuria naujus būdus, kaip juos integruoti į mūsų mitybą.

Ateityje galime tikėtis naujų avokadų veislių, pritaikytų augti įvairiomis sąlygomis, taip pat naujų produktų, pagamintų iš avokadų – nuo aliejų ir kremų iki proteinų miltelių ir užkandžių. Avokadų lukštai ir kauliukai, kurie dažniausiai išmetami, gali būti naudojami naujoms maisto pakuotėms gaminti ar kaip žaliava kitoms pramonės šakoms.

Nepaisant visų iššūkių, susijusių su avokadų auginimu ir tiekimu, šis unikalus vaisius išlieka vienu iš vertingiausių maisto produktų mūsų sveikatos ir skonio požiūriu. Tai tikras žaliasis auksas, kurio verta ieškoti ir įtraukti į savo kasdienę mitybą.

Avokadai – tai gamtos dovana, kuri suderina skonį, tekstūrą ir maistinę vertę unikaliu būdu. Reguliariai įtraukę šį universalų vaisių į savo mitybą, galite mėgautis ne tik jo skoniu, bet ir daugybe sveikatos privalumų. Tiesiog nepamirškite, kad kaip ir visko gyvenime, svarbu išlaikyti pusiausvyrą – avokadai turėtų pakeisti, o ne papildyti kitus riebalingus maisto produktus jūsų mityboje.

Ar jau išbandėte visus siūlomus avokadų vartojimo būdus? Galbūt turite savo mėgstamą receptą? Nepriklausomai nuo to, kaip nuspręsite mėgautis šiuo nuostabiu vaisiumi, jūsų kūnas padėkos jums už tai, kad į savo mitybą įtraukėte šį maistinėmis medžiagomis turtingą produktą. Žaliasis auksas laukia jūsų lėkštėje!

Ankstesnis įrašas

Ar masažas iš tikrųjų gali sulėtinti senėjimą? Štai atsakymas

Sekatis įrašas

15 siaubo filmų, kurie jūsų vakarą pavers košmaru

Komentuoti

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *