Kodėl tavo pomidorai nesunoksta? Klaidą darai tu pats

Kodėl tavo pomidorai nesunoksta? Klaidą darai tu pats

Saulės išbučiuoti, raudonskruosčiai ir sultingi pomidorai – kiekvieno daržininko pasididžiavimas. Tačiau ne visi sulaukia to džiaugsmo momento, kai gali skinti ryškiai raudonus vaisius. Kodėl vienų šiltnamiuose ir lysvėse pomidorai nusidažo patrauklia raudona spalva, o kitų – lieka amžinai žali? Pasirodo, problema slypi ne tik pomidoro gene ar nepalankiuose oruose, bet dažnai ir mūsų pačių priežiūros sprendimuose. Daugybė sodininko veiksmų gali nulemti, ar pomidorai pasieks brandos stadiją, ar liks kabėti žali, taip ir nesulaukę savo didžiojo momento ant pietų stalo.

Lietuvoje pomidorų auginimas – tai tarsi menas, reikalaujantis kantrybės, nuoseklumo ir gilesnio supratimo apie šio augalo poreikius. Neretai darome elementarias klaidas net nesusimąstydami, jog būtent jos trukdo mūsų pomidorams subręsti. Šių klaidų išvengti nėra sudėtinga – tereikia žinoti, kas pomidorams labiausiai patinka, o ko jie negali pakęsti. Šiame straipsnyje aptarsime visas pagrindines klaidas, dėl kurių tavo pomidorai nesunoksta, ir pasidalinsime patikrintais patarimais, kaip užsiauginti skanių, sveikų ir sultingų pomidorų.

Netinkama pomidorų sodinimo vieta

Renkantis pomidorų auginimo vietą, daugelis mūsų darome reikšmingą klaidą – neatsižvelgiame į pomidorų meilę saulei. Šie vaisiai kilę iš šiltų kraštų ir yra tikri saulės vaikai. Jei sodiname juos pavėsyje arba ten, kur saulės spinduliai pasiekia tik kelioms valandoms per dieną, nubraukiame didelę dalį jų nokimo potencialo. Pomidorams reikia ne mažiau kaip 7-8 valandų tiesioginės saulės per dieną, kad jie galėtų pilnavertiškai vykdyti fotosintezę ir gaminti cukrus, kurie vėliau virsta raudonąja pigmentine medžiaga – likopenu.

Antra dažna klaida – sodinimas netinkamame dirvožemyje. Pomidorai nemėgsta sunkios, molingos žemės, kurioje vanduo užsistovi ir neleidžia šaknims kvėpuoti. Tokioje dirvoje šaknys pradeda pūti, o augalas skursta ir negali pasisavinti reikalingų maisto medžiagų vaisių brandinimui. Derlingas, purus priemolis su neutraliu rūgštingumu (pH 6,0-6,5) – štai kur pomidorai jaučiasi geriausiai. Tačiau jei jūsų žemė netinkama, nesijaudinkite – ją galima pagerinti įterpiant komposto, durpių ar specializuotų grunto priedų.

Neteisingas laistymo režimas

Pomidorų laistymas – subtilus reikalas, kur perdozavimas gali būti toks pat žalingas kaip ir nepriteklius. Vienas didžiausių klaidų – pernelyg gausus ir neregularus laistymas. Kai pomidorai ilgą laiką gauna nepakankamai drėgmės, o tada staiga yra gausiai palaistomi, vaisiai gali sutrūkinėti ir prarasti nokimo ritmą. Netolygus drėgmės režimas sukelia stresą augalui ir trukdo vaisių brendimui.

Kita dažna klaida – laistymas ant lapų vietoj to, kad vanduo būtų pilamas tiesiai į dirvą prie šaknų. Drėgni lapai – puiki terpė grybinėms ligoms plisti, o šios ligos gali visiškai sustabdyti vaisių nokimą ar net sunaikinti visą augalą. Optimalus sprendimas – laistymo sistemos įrengimas, kuris užtikrina nuolatinį, bet saikingą drėgmės tiekimą tiesiai prie šaknų. Nepamirškite, kad laistymą geriausia atlikti anksti ryte arba vėlai vakare, kai saulė nekaitina, o vanduo suspės įsigerti ir negaruos per greitai.

Klaidingas tręšimo planas

Kalbant apie tręšimą, daugelis daržininkų puola į kraštutinumus: arba per daug, arba per mažai trąšų. Pernelyg gausus tręšimas azotinėmis trąšomis skatina lapų, o ne vaisių augimą. Augalas tampa vešlus, žaliuojantis, bet mažai derlingas. Tuo tarpu pamirštant apie kalį ir kalcį, kurie yra būtini vaisių formavimui ir nokimui, pomidorai gali likti žali net ir tinkamomis auginimo sąlygomis.

Tręšimo klaidos ypač ryškios pomidorų nokimo laikotarpiu. Daugelis sodininkų nustoja tręšti pomidorus, kai šie jau pradeda formuoti vaisius, tačiau būtent tada augalams reikia papildomo kalio kiekio, kuris skatina vaisių brendimą. Be to, pomidorai yra itin jautrūs kalcio trūkumui, kuris pasireiškia vaisių viršūnėlių puviniu – juoda dėme pomidoro apačioje, kuri visiškai sustabdo vaisių nokimą. Norint to išvengti, pomidorus verta reguliariai tręšti specialiomis trąšomis su kalciu ir kaliu, ypač vaisių formavimosi periodu.

Netinkamos veislės pasirinkimas

Lietuvos klimatas ne visoms pomidorų veislėms yra draugiškas, tad pasirinkę netinkamą veislę, galite nulemti savo pomidorų likimą dar prieš juos pasodindami. Dažna klaida – rinktis egzotiškas veisles, kurios puikiai auga šiltuose kraštuose, bet mūsų trumpoje vasaroje tiesiog nespėja subręsti. Vėlyvųjų veislių pomidorai reikalauja ilgesnio vegetacijos periodo, todėl Lietuvos sąlygomis jų vaisiai gali nespėti prisirpti iki pirmųjų šalnų.

Renkantis pomidorų veisles, verta atsižvelgti į jų ankstyvumą ir prisitaikymą prie vietinio klimato. Ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo veislės turės daugiau šansų sunokti mūsų sąlygomis. Taip pat svarbu įvertinti, ar pomidorai bus auginami šiltnamyje, ar atvirame grunte. Lauke auginamiems pomidorams ypač svarbu rinktis atsparesnes ligoms ir vėsesniems orams veisles, tokias kaip „Viltis 2”, „Laukiai” ar hibridus „Blagovest”, „Karina”. Tuo tarpu šiltnamyje galima eksperimentuoti su įvairesnėmis veislėmis, įskaitant ir vėlyvesnes.

Neteisingas genėjimas ir formavimas

Daugelis pomidorų augintojų visiškai pamiršta arba netinkamai atlieka genėjimą, kuris yra esminis aspektas siekiant užtikrinti vaisių nokimą. Dažna klaida – palikti visus šoninius ūglius, vadinamuosius „vagis” ar „pažastėles”, kurie auga tarp stiebo ir lapų. Šie ūgliai atima daug augalo energijos, kuri galėtų būti skirta vaisių formavimui ir brandinimui.

Antra klaida – nešalinti apatinių lapų, kai vaisiai jau pradėję formuotis. Apatiniai lapai dažnai būna pirmieji, kurie suserga grybinėmis ligomis, be to, jie užstoja saulę besiformuojantiems vaisiams. Pašalinus šiuos lapus, ne tik pagerėja oro cirkuliacija aplink augalą, bet ir vaisiai gauna daugiau saulės šviesos, kas paspartina jų nokimą. Tačiau svarbu pažymėti, kad lapus reikia šalinti palaipsniui, ne daugiau kaip po 2-3 per savaitę, kad nesukeltume augalui streso.

Daugelis daržininkų taip pat pamiršta apie svarbų pomidorų formavimo elementą – viršūnių „pačiabrinimą”. Kai pomidorai užaugina 4-5 žiedynus, vertėtų pačiabrinti (nuskabyti) viršūnėlę, kad augalas visą savo energiją skirtų jau užmegztų vaisių brandinimui, o ne naujų formavimui, kurie vis tiek nespės sunokti sezono pabaigoje.

Oro temperatūros ir ventiliacijos svarba

Pomidorai turi savitą „temperatūrinę komforto zoną”, kurioje vaisiai geriausiai bręsta. Dažna klaida – nekreipti dėmesio į temperatūrą šiltnamyje, ypač karštomis vasaros dienomis. Kai temperatūra pakyla virš 30°C, pomidorų žiedadulkės tampa sterilios, vyksta prastesnis apdulkinimas, o tai reiškia mažiau vaisių arba jų deformacijas. Be to, per aukšta temperatūra stabdo tam tikrų pigmentų, atsakingų už raudoną pomidorų spalvą, formavimąsi.

Kita problema – nepakankama ventiliacija šiltnamiuose. Priešingai nei dažnai manoma, pomidorai nebijo skersvėjų. Jiems reikia gero oro judėjimo, kuris sumažina drėgmę ir apsaugo nuo ligų. Dažnai šiltnamių durys ir langai paliekami uždaryti net karštomis dienomis, manant, kad taip augalai geriau augs. Tačiau uždarame, pernelyg įkaitusiame ir drėgname šiltnamyje pomidorai patiria stresą, o jų vaisiai prastai noksta.

Optimalios sąlygos pomidorų nokimui – dienos temperatūra 18-27°C, nakties – 17-21°C. Jei šios sąlygos neišlaikomos, pomidorai gali likti žali ilgą laiką. Todėl vasaros dienomis būtina vėdinti šiltnamį, o naktimis, jei oras atvėsta žemiau 15°C, uždaryti, kad pomidorai nepatirtų temperatūrinio šoko.

Ligų ir kenkėjų kontrolė

Pomidorai – jautrūs augalai, kuriuos lengvai užpuola įvairios ligos ir kenkėjai, stabdantys vaisių nokimą. Dažniausiai pasitaikanti klaida – ignoruoti pirmuosius ligų požymius, tikintis, kad viskas išsispręs savaime. Deja, tokios ligos kaip fitoftorozė (pomidorų maras) ar pilkasis puvinys gali per kelias dienas sunaikinti visą derlių.

Kita klaida – per vėlai pradėti profilaktiką. Geriausia apsauga nuo ligų – prevencinės priemonės, kurias reikia taikyti dar prieš ligoms pasireiškiant. Reguliarus šiltnamio vėdinimas, tinkamas atstumas tarp augalų, apatinių lapų šalinimas – visa tai sumažina grybinių ligų riziką. Taip pat svarbu stebėti, ar ant pomidorų nėra kenkėjų, tokių kaip amarai ar baltasparniai, kurie ne tik silpnina augalus, bet ir gali pernešti virusines ligas.

Svarbu laiku pastebėti ir šaknų ligas, kurios pasireiškia gelstančiais lapais ir bendru augalo vytimu. Tokios problemos dažnai kyla dėl netinkamo laistymo režimo ar užsistovėjusio vandens. Pomidorų šaknys turi „kvėpuoti”, todėl pernelyg šlapia dirva yra tiesiausias kelias į šaknų puvinį, kuris visiškai sustabdo vaisių nokimą.

Pomidorų auginimas – tai balansas tarp tinkamos priežiūros ir gamtos procesų supratimo. Dažniausiai pomidorai nesunoksta ne dėl kokių nors mistinių priežasčių, o dėl visiškai konkrečių klaidų, kurias darome patys. Netinkama sodinimo vieta, prastas laistymo režimas, klaidingas tręšimas, neteisingas genėjimas, nepakankama ventiliacija ir ignoruojamos ligos – visa tai gali paversti mūsų svajones apie gardžius pomidorus karčiu nusivylimu.

Tačiau žinant šias dažniausias klaidas ir mokant jų išvengti, galime džiaugtis sultingais, saldžiarūgščiais ir aromatingais pomidorais, kurie neprilygsta jokiems parduotuviniams. Nepamirškime, kad pomidorai – tai ne tik gardus maistas, bet ir sveikatos šaltinis, turtingas vitaminais, antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis. Tad investuokime šiek tiek laiko į tinkamą jų priežiūrą, ir pomidorai atsilygins gausiu, sveiku ir skanių vaisių derliumi, kuris džiugins ne tik akis, bet ir gomurį.

0 Shares:
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like