Ekspertai perspėja: 5 produktai, kurie lėtina jūsų medžiagų apykaitą

Ekspertai perspėja: 5 produktai, kurie lėtina jūsų medžiagų apykaitą

Kiekvienas iš mūsų siekia jaustis energingai, būti sveiku ir palaikyti optimalų svorį. Tačiau ar kada susimąstėte, kad kai kurie kasdien vartojami maisto produktai gali tapti tikrais kliuviniais šiame kelyje? Šiuolaikinė mityba kupina paslėptų pavojų, kurie gali reikšmingai pristabdyti jūsų organizmo metabolinius procesus. Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad tam tikri maisto produktai ne tik kaupia papildomus kilogramus, bet ir lėtina medžiagų apykaitą, taip apsunkindami visą organizmą.

Medžiagų apykaita – tai visuma fizinių ir cheminių procesų, vykstančių mūsų organizme, kurių metu maisto medžiagos virsta energija, reikalinga gyvybiniams procesams palaikyti. Kai šie procesai sulėtėja, mūsų energijos lygis krenta, svoris didėja, o savijauta prastėja. Nuodugniai išanalizavę naujausius mokslinius tyrimus, mitybos ekspertai išskyrė penkis produktus, kurie ypač neigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kurių vartojimą derėtų apriboti.

Balta duona: rafinuotų angliavandenių spąstai

Šviesi, minkšta ir gardžiai kvepianti balta duona – daugelio mūsų pusryčių, pietų ar vakarienės palydovė. Tačiau ar žinote, kad ji gali būti viena pagrindinių jūsų metabolizmo lėtėjimo kaltininkių? Balta duona yra gaminama iš rafinuotų baltų miltų, kuriuose nebelieka vertingų maistinių medžiagų ir skaidulų, esančių viso grūdo produktuose.

Rafinuoti angliavandeniai, esantys baltoje duonoje, organizme skaidomi labai greitai, sukeldami staigų cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Reaguodama į tai, kasa išskiria didelį kiekį insulino, kuris padeda gliukozei patekti į ląsteles. Tačiau toks staigus insulino šuolis ne tik blokuoja riebalų deginimą, bet ir gali paskatinti papildomų riebalų kaupimąsi. Ilgainiui nuolatiniai insulino šuoliai gali sukelti atsparumą insulinui – būklę, kai organizmas nebegali efektyviai panaudoti šio hormono, o tai dar labiau sulėtina medžiagų apykaitą.

Saldinti gėrimai: cukrinis smūgis metabolizmui

Gaivieji gėrimai, limonadai, energiniai ir net parduotuvėse parduodamos sulčių ar arbatos – šie saldinti gėrimai tapo nuolatiniais mūsų palydovais. Tačiau būtent jie yra tikros cukraus bombos, galinčios rimtai sutrikdyti metabolinius procesus. Viename 330 ml gazuoto gėrimo skardinuke gali būti net iki 10 arbatinių šaukštelių cukraus!

Tokios didelės cukraus dozės sukelia ne tik staigius gliukozės ir insulino šuolius kraujyje, bet ir ilgainiui mažina organizmo jautrumą insulinui. Moksliniai tyrimai rodo, kad reguliarus saldintų gėrimų vartojimas tiesiogiai susijęs su sulėtėjusia medžiagų apykaita ir padidėjusia nutukimo rizika. Be to, skystas cukrus nesukelia sotumo jausmo, todėl net ir išgėrę labai kaloringo gėrimo, greitai vėl jausimės alkani ir suvalgysime daugiau nei reikia.

Perdirbta mėsa: ne ta energija, kurios tikėjotės

Dešros, dešrelės, rūkyti kumpiai, saliamai ir kiti perdirbti mėsos gaminiai – tai produktai, kurių galiojimo laikas pratęstas naudojant papildomas priemones: sūdymą, rūkymą, džiovinimą ar konservavimą. Nors jie patrauklūs savo skoniu ir patogumu, perdirbta mėsa turi daug sočiųjų riebalų ir druskos, kurie neigiamai veikia medžiagų apykaitą.

Didelis sočiųjų riebalų kiekis ne tik didina širdies ligų ir cholesterolio koncentraciją kraujyje, bet ir apsunkina virškinimo procesus. Organizmas ilgiau ir sunkiau apdoroja tokius produktus, o tai reiškia, kad energija, užuot buvusi panaudota aktyviems metaboliniams procesams, nukreipiama į virškinimą. Be to, perdirbta mėsa dažnai turi įvairių priedų, kurie gali pažeisti žarnyno mikrobiotą – svarbų medžiagų apykaitos reguliatorių.

Sojų padažas: slaptas natrio šaltinis

Sojų padažas – populiarus azijietiškos virtuvės ingredientas, suteikiantis patiekalams ypatingą skonį. Tačiau šis nekaltas atrodantis padažas slepia savyje pavojingai didelį natrio kiekį. Viename valgomajame šaukšte sojų padažo gali būti net iki 900 mg natrio, o tai beveik pusė rekomenduojamos dienos normos!

Pernelyg didelis natrio kiekis organizme sukelia vandens susilaikymą audiniuose, o tai ne tik vizualiai pasireiškia patinimais, bet ir apsunkina įvairius metabolinius procesus. Vandens pusiausvyros sutrikimas trikdo normalią medžiagų apykaitą, mažina energijos gamybą ląstelėse ir didina fizinį nuovargį. Be to, padidėjęs natrio kiekis gali išbalansuoti hormonų – pagrindinių medžiagų apykaitos reguliatorių – veiklą, taip dar labiau sulėtindamas metabolinius procesus.

Rafinuoti augaliniai aliejai: uždegiminių procesų skatintojai

Rafinuoti augaliniai aliejai, tokie kaip kukurūzų, sojų ar palmių, plačiai naudojami maisto pramonėje ir namų virtuvėse dėl savo neutralaus skonio ir aukštos dūmų temperatūros. Tačiau šie pramoniniu būdu apdoroti aliejai gali turėti neigiamą poveikį mūsų medžiagų apykaitai.

Rafinuotuose augaliniuose aliejuose gausu omega-6 riebalų rūgščių, kurių perteklius gali sukelti uždegiminius procesus organizme. Tyrimai rodo, kad uždegiminiai procesai tiesiogiai susiję su metabolinio sindromo išsivystymu ir sulėtėjusia medžiagų apykaita. Šiuolaikinėje mityboje omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis dažnai siekia net 15:1, kai idealiu atveju turėtų būti 4:1 ar net mažesnis. Toks disbalansas skatina uždegiminius procesus, kurie ne tik lėtina riebalų deginimą, bet ir mažina organizmo jautrumą insulinui.

Ką pasirinkti vietoje šių produktų?

Siekiant paspartinti medžiagų apykaitą ir pagerinti bendrą savijautą, verta ieškoti sveikesnių alternatyvų anksčiau minėtiems produktams. Vietoj baltos duonos rinkitės viso grūdo produktus, kuriuose išsaugoti visi vertingi mikroelementai ir skaidulos. Saldintuosius gėrimus keiskite į vandenį su citrina, žolelių arbatas ar natūralias šviežiai spaustas sultis. Perdirbtą mėsą stenkitės vartoti kuo rečiau, vietoj jos rinkitės šviežią liesą mėsą, žuvį, kiaušinius ar augalinius baltymų šaltinius.

Sojų padažą galite pakeisti natūraliomis prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ar obuolių sidro actu, kurie suteiks patiekalams skonio nedidinant natrio kiekio. O rafinuotus augalinius aliejus verta keisti į nerafinuotą alyvuogių aliejų, kokosų aliejų ar sviestą – šie produktai ne tik neskatina uždegiminių procesų, bet ir suteikia organizmui vertingų maistinių medžiagų.

Mitybos pokyčiai – kelias į spartesnę medžiagų apykaitą

Medžiagų apykaita – sudėtingas mechanizmas, kurį veikia daugybė veiksnių, įskaitant genetiką, amžių, fizinį aktyvumą ir, žinoma, mitybą. Nors negalime pakeisti savo genų ar sustabdyti laiko, tačiau turime galią kontroliuoti, ką dedame į savo lėkštę. Išmintingai rinkdamiesi maisto produktus, galime padėti savo organizmui veikti optimaliai.

Sveika ir subalansuota mityba, kurioje vyrauja neperdirbti, natūralūs produktai, yra geriausias būdas palaikyti aktyvią medžiagų apykaitą. Atminkite, kad nėra vieno stebuklingojo produkto, kuris išspręstų visas problemas – svarbu bendras mitybos paveikslas. Pradėkite nuo mažų, bet nuoseklių pokyčių, palaipsniui mažindami žalingų produktų vartojimą ir įtraukdami daugiau sveikatai palankių alternatyvų.

Ankstesnis įrašas

5 neįtikėtini faktai apie rožes, kurių niekada nebuvai girdėjęs

Sekatis įrašas

7 žmogaus baimės, kurios tave valdo nejučiomis

Komentuoti

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *