Užmiršk kepyklą! Šie naminiai kruasanai privers tave pasijusti Paryžiaus šefu

Užmiršk kepyklą! Šie naminiai kruasanai privers tave pasijusti Paryžiaus šefu

Traškūs, auksinės spalvos, sluoksniuoti ir svaiginančiai kvapnūs – kruasanai yra vienas iš tų kepinių, kurie daugeliui iš mūsų asocijuojasi su prabanga ir prancūziška virtuve. Dažnam net minties nekyla, kad šį ypatingą skanėstą būtų galima pasigaminti namuose. Tačiau tiesa ta, kad nors kruasanų gaminimas tikrai reikalauja laiko ir kantrybės, jis nereikalauja ypatingų įgūdžių ar brangių produktų. Viskas, ko reikia – tai kruopštumas, kantrybė ir tikslus receptas.

Savo virtuvėje iškepti kruasanai ne tik sutaupys pinigų, bet ir suteiks nepaprastą pasitenkinimą. Įsivaizduokite – šviežiai iškepti, dar šilti kruasanai ant jūsų pusryčių stalo, skleidžiantys svaigų sviesto aromatą. Pirmasis kąsnis, kai traški išorė pasiduoda ir atsiskleidžia minkštas, orinis vidus… Tai patirtis, kurios verta siekti, nepaisant to, kad procesas užtruks ilgiau nei įprasti kepiniai.

Kruasanų istorija ir paslaptis

Nors daugelis mano, kad kruasanai yra tiesiog prancūziški, jų kilmė iš tiesų yra susijusi su Austrija. Šie pusmėnulio formos kepiniai savo kelionę pradėjo XVII amžiuje Vienoje ir tik XIX amžiaus pradžioje atkeliavo į Prancūziją, kur buvo patobulinti ir tapo tokiais, kokius pažįstame šiandien. Prancūzai kruasanus pavertė lengvesniais, labiau sluoksniuotais ir dar labiau sviestiniais.

Kruasanų stebuklas slypi jų sluoksniuotoje struktūroje. Techniškai kalbant, tai yra laminuota tešla – procesas, kai sviesto sluoksnis yra įterpiamas tarp tešlos sluoksnių, o tuomet tešla yra keletą kartų sulankstoma ir iškočiojama. Kepant sviestas tirpsta ir išskiria garus, kurie pakelia tešlos sluoksnius ir suteikia kruasanams tą nepakartojamą tekstūrą ir purumą.

Kruasanų tešlos paruošimas

Prieš pradedant gaminti kruasanus, svarbu turėti tinkamus įrankius ir produktus. Jums reikės miltų, sviesto, cukraus, druskos, mielių ir pieno. Įdomu tai, kad skirtingai nuo daugumos mielių tešlų, kruasanų tešlai naudojamas šaltas pienas. Mielės aktyvuosis vėliau recepto metu, o pradiniuose etapuose tešla visada turėtų būti šalta.

Kruasanų tešla prasideda nuo miltų, cukraus, druskos ir mielių sumaišymo. Tuomet įpilamas šaltas pienas ir tešla minkoma apie 5 minutes, kol tampa minkšta ir šiek tiek lipni. Svarbu nepermaišyti tešlos, nes tai gali sugadinti galutinį rezultatą. Po maišymo tešla formuojama į rutulį, uždengiama ir dedama į šaldytuvą 30 minučių.

Po trumpo poilsio tešla iškočiojama į 14×10 colių (apie 35×25 cm) stačiakampį. Būkite tikslūs su matavimais – tai labai svarbu geram rezultatui! Iškočiota tešla vėl dedama į šaldytuvą 4 valandoms arba per naktį. Tai suteikia mielėms laiko lėtai dirbti, tuo pačiu išlaikant tešlą šaltą ir patogią laminuoti.

Sviesto sluoksnio paruošimas

Viena iš didžiausių kruasanų gamybos paslapčių – tinkamai paruoštas sviesto sluoksnis. Daugelis receptų nurodo formuoti labai šaltą sviestą į stačiakampį, tačiau tai gali būti labai sunku. Vietoj to, galima naudoti minkštą sviestą, sumaišyti jį su trupučiu miltų, kad būtų stabilesnis, o tada suformuoti į stačiakampį ir atvėsinti.

Sviesto sluoksnis turėtų būti 7×10 colių (apie 18×25 cm) dydžio – tai yra pusė tešlos ilgio ir toks pat plotis. Paruošus, sviesto stačiakampis dedamas į šaldytuvą tik 30 minučių. Tikslas – kad tešla ir sviestas būtų panašios temperatūros. Sviestas sustingsta greičiau nei minkšta tešla, todėl jam reikia mažiau laiko šaldytuve.

Kai sviestas pakankamai atvėsta, jis dedamas tešlos centre, o tešlos galai užlenkiami ant sviesto. Šiuo momentu prasideda sluoksniavimo (laminavimo) procesas, kuris sukurs tuos nuostabius 81 sluoksnį galutiname kruasane.

Kruasanų tešlos sluoksniavimas

Sluoksniavimas, arba laminavimas, yra procesas, kai sviesto ir tešlos sluoksniai yra dauginami keliais sulenkimais. Šis procesas reikalauja tikslumo ir kantrybės, bet būtent jis sukuria tą nepakartojamą kruasanų tekstūrą. Tešla su sviesto sluoksniu iškočiojama į 10×20 colių (apie 25×50 cm) stačiakampį ir sulenkiama į trečdalius. Tai pirmas lankstymas.

Po antrojo lankstymo tešla dedama į šaldytuvą 30 minučių, kad atvėstų, nes tuo metu ji jau bus išbuvusi lauke pakankamai ilgai. Po trečiojo lankstymo tešla vėl dedama į šaldytuvą 4 valandoms arba per naktį. Šis ilgas poilsis leidžia mielėms dirbti, o tešlai – stabilizuotis, kad būtų lengviau formuoti kruasanus.

Įdomus faktas: po trijų lankstymų tešloje susiformuoja 81 sluoksnis! Kai kruasanai susukti ir suformuoti, tai yra vienas 81 sluoksnio tešlos gabalas, susuktas daug kartų. Todėl kąsdami kruasaną, jūs tiesiogine prasme kandote šimtus sluoksnių!

Kruasanų formavimas ir kepimas

Po ilgo poilsio tešla dar kartą iškočiojama, šį kartą į 8×20 colių (apie 20×50 cm) stačiakampį. Tada pjaunama į dvi 4×20 colių (apie 10×50 cm) juostas, o tos juostos dar perjaunamos į 8 stačiakampius. Kiekvienas stačiakampis pjaunamas įstrižai, kad gautųsi 16 trikampių. Tuomet kiekvienas trikampis švelniai ištempamas ir susukamas į pusmėnulio formą.

Suformuoti kruasanai paliekami kambario temperatūroje 1 valandą, o tada dedami į šaldytuvą dar 1 valandai. Skirtingai nuo daugelio kruasanų receptų, geriau, kad suformuoti kruasanai į orkaitę eitų šalti – taip jie mažiau išsiplės. Prieš kepant, kruasanai aptepami kiaušinio plakiniu, kuris suteiks jiems gražią auksinę spalvą.

Kruasanai kepami 400°F (apie 200°C) temperatūroje apie 20 minučių, kol tampa gražios auksinės spalvos. Jei kruasanai per greitai ruduoja, galima sumažinti orkaitės temperatūrą iki 375°F (apie 190°C). Iškepę kruasanai atvėsinami ant grotelių kelias minutes prieš patiekiant.

Galutiniai patarimai sėkmei

Kai gaminate kruasanus, svarbiausia yra išlaikyti tešlą šaltą. Jei bet kuriuo metu tešla tampa per šilta, nedvejodami stabdykite procesą ir dėkite ją atgal į šaldytuvą 20 minučių. Šilta tešla sugadins visą sluoksniavimo procesą.

Dar vienas svarbus aspektas – sviesto konsistencija. Jei sviestas per šaltas, jis gali sutrūkinėti ir skverbtis per tešlą. Idealiu atveju, tešla ir sviestas turėtų būti panašaus minkštumo. Jei sviestas per kietas, leiskite jam šiek tiek pastovėti kambario temperatūroje prieš laminavimo procesą.

Nors kruasanų gaminimas gali atrodyti kaip iššūkis, tai iš tiesų yra tik laiko klausimas. Didesnioji dalis to laiko yra pasyvus laukimas, kol tešla ilsisi šaldytuve. Tarp etapų gali būti ilgos pertraukos, todėl kruasanus geriausia gaminti per kelias dienas su ilgomis pertraukomis tarp žingsnių.

Klasikinis kruasanų receptas – žingsnis po žingsnį

Norintiems išbandyti klasikinį kruasanų receptą, pateikiame detalų žingsnį po žingsnį receptą:

Ingredientai tešlai:

  • 500 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 10 g druskos
  • 10 g sausų mielių
  • 360 ml šalto pieno
  • 50 g minkšto sviesto

Sviesto sluoksniui:

  • 340 g kokybiško sviesto
  • 16 g miltų

Aptepimui:

  • 1 kiaušinis
  • 2 valgomieji šaukštai pieno

Gaminimo procesas:

  1. Visus tešlos ingredientus sumaišykite elektriniu plakikliu su tešlos kabliuku arba rankomis. Minkykite tešlą 5 minutes.
  2. Suformuokite tešlą į rutulį, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
  3. Iškočiokite tešlą į 35×25 cm stačiakampį. Uždenkite ir vėl dėkite į šaldytuvą 4 valandoms arba per naktį.
  4. Paruoškite sviesto sluoksnį: minkštą sviestą sumaišykite su miltais, iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų į 18×25 cm stačiakampį ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
  5. Ant tešlos uždėkite sviesto sluoksnį ir užlenkite tešlos kraštus.
  6. Sluoksniuokite tešlą tris kartus: iškočiokite į 25×50 cm stačiakampį, sulenkite į trečdalius, ir pakartokite šį procesą dar du kartus, kas kartą tešlą atšaldant 30 minučių.
  7. Po paskutinio lankstymo, tešlą šaldykite 4 valandas arba per naktį.
  8. Iškočiokite tešlą į 20×50 cm stačiakampį, supjaustykite trikampiais ir suformuokite pusmėnulio formos kruasanus.
  9. Palikite juos kilti kambario temperatūroje 1 valandą, tada dėkite į šaldytuvą dar 1 valandai.
  10. Aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 200°C temperatūroje apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos.

Kruasanai su šokoladu – prancūziškas gardumynas

Kruasanai su šokoladu, arba „pain au chocolat”, yra vienas populiariausių kruasanų variantų visame pasaulyje. Jie tobulai sujungia traškią kruasanų tekstūrą su tirpstančiu šokoladu. Tradiciškai šie kepiniai yra ne pusmėnulio, bet stačiakampio formos, o jų viduje slypi šokolado juostelės, kurios kepant išsilydo ir suteikia neapsakomo skonio.

Ruošiant kruasanus su šokoladu, procesas beveik identiškas įprastų kruasanų gamybai. Skirtumas tik paskutiniame etape – formuojant kepinį. Vietoj pusmėnulio formos, tešlos stačiakampiai tiesiog susukami aplink šokolado juosteles. Šiam receptui geriausia naudoti juodą šokoladą, kurio kakavos kiekis yra ne mažesnis nei 60%. Tai suteiks intensyvesnį skonį ir mažiau saldumo.

Gardžios pistacijų ir baltojo šokolado variacija

Jei ieškote tikrai išskirtinio kruasanų varianto, būtinai išbandykite pistacijų kremu įdarytus kruasanus su baltojo šokolado glajumi. Šis derinys puikiai papildo vienas kitą ir sukuria tikrą skonių šventę.

Pistacijų kremui paruošti reikės 200 g pistacijų, 50 g cukraus pudros ir 50 g sviesto. Pistacijas smulkiai sumalkite ir sumaišykite su išsuktu sviestu bei cukraus pudra. Kruasanams visiškai atvėsus, juos perpjaukite per pusę ir įdarykite paruoštu kremu. Baltojo šokolado glajui ištirpinkite 100 g baltojo šokolado su šlakeliu augalinio aliejaus ir įmerkite pusę kremu įdaryto kruasano. Kol šokoladas dar nesustingęs, papuoškite smulkintomis pistacijomis ar aviete viršuje.

Saldūs medaus ir graikinių riešutų kruasanai

Jei ieškote lengvo, bet elegantiško saldaus kruasano varianto, šis medaus ir graikinių riešutų derinys jūsų nepaprastai nustebins. Ši receptūra puikiai tinka tiems, kurie mėgsta natūralų saldumą ir traškią tekstūrą.

Ingredientai:

  • 2-4 šviežiai kepti kruasanai
  • 2 valgomieji šaukštai natūralaus medaus
  • 2 valgomieji šaukštai graikinių riešutų (arba migdolų), smulkintų
  • 1 valgomasis šaukštelis sviesto
  • Žiupsnelis cinamono

Gaminimo procesas:

  1. Įkaitinkite sviestą keptuvėje, suberkite smulkintus graikinius riešutus ir pakepinkite kelias minutes, kol jie taps šiek tiek traškūs.
  2. Sumaišykite medų su cinamonu ir užpilkite ant keptų riešutų. Gerai išmaišykite.
  3. Kruasanus šiek tiek pašildykite orkaitėje, tada perpjaukite pusiau ir užtepkite paruoštą medaus-riešutų mišinį.

Šis derinys suteikia tradiciniams kruasanams naują gyvenimą. Skrudinti riešutai suteikia traškumo, o medus su cinamono natomis – malonaus saldumo, kuris idealiai papildo sviestinę kruasanų tekstūrą.

Kruasanas su avokadu ir rūkyta lašiša

Ieškant sveikesnio ir lengvesnio pasirinkimo, avokado ir rūkytos lašišos derinys yra tobulas kruasanams. Švelnus avokado kremiškumas ir subtilus lašišos skonis sukuria prabangių pusryčių ar užkandžio įspūdį.

Ingredientai:

  • 2-4 kruasanai
  • 1 prinokęs avokadas
  • 100 g rūkytos lašišos
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Smulkinti krapai papuošimui

Gaminimo procesas:

  1. Avokadą sutrinkite šakute ir sumaišykite su citrinos sultimis, druska bei pipirais.
  2. Kruasanus pašildykite ir perpjaukite pusiau.
  3. Į kiekvieną kruasano puselę užtepkite avokado masę, uždėkite kelias lašišos juosteles ir pabarstykite smulkintais krapais.

Šis receptas ne tik skanus, bet ir maistingas – jame yra gerųjų riebalų iš avokado, baltymų iš lašišos, o kruasano sluoksniai suteikia puikią tekstūrą. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo, bet sotaus.

Desertiniai kruasanai su šilauogėmis ir rikota

Ypatingoms progoms ar sekmadienio brančui galite paruošti desertinį kruasaną su šilauogėmis ir rikota. Šis derinys žavi savo švelnumu ir gaiva, o patiekalo estetika tikrai pradžiugins jūsų svečius.

Ingredientai:

  • 4 kruasanai
  • 2 puodeliai šilauogių
  • 200 g rikotos sūrio
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus pudros
  • 1 žaliosios citrinos žievelė (tarkuota)

Gaminimo procesas:

  1. Perpjaukite kruasanus išilgai ir paskrudinkite juos sausoje keptuvėje.
  2. Į keptuvę sudėkite šilauoges, užberkite šiek tiek cukraus pudros ir pakepinkite, kol išsiskirs sultys.
  3. Dubenyje sumaišykite rikotą, cukraus pudrą ir tarkuotą žaliosios citrinos žievelę.
  4. Ant kruasano puselės užtepkite paruoštos rikotos, uždėkite šilauogių padažo ir užspauskite antrąja kruasano pusele.

Šis desertas yra puikus balansas tarp saldaus ir gaivaus skonio. Rikotos kremiškumas puikiai dera su šilauogių rūgštelėmis, o žaliosios citrinos žievelė suteikia gaivų aromatą.

Kruasanų duonos pudingas

Jei turite vakarykščių kruasanų, kurie prarado savo traškumą, neišmeskite jų – vietoj to paruoškite nepaprastai skanų kruasanų duonos pudingą! Šis desertas yra tobulas būdas atgaivinti senus kruasanus ir paversti juos nauju, prabangiu patiekalu.

Ingredientai:

  • 4-6 vakarykščiai kruasanai, supjaustyti nedideliais gabaliukais
  • 4 kiaušiniai
  • 2 stiklinės pieno
  • 1/2 stiklinės grietinėlės
  • 1/2 puodelio cukraus
  • 1 valgomasis šaukštas vanilės ekstrakto
  • Žiupsnelis druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
  • Šokolado gabaliukai arba džiovintos uogos (pasirinktinai)

Gaminimo procesas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Sviestu ištepkite kepimo formą.
  2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, cukrų, vanilės ekstraktą, druską ir muskato riešutą.
  3. Kruasanų gabalėlius sudėkite į paruoštą kepimo formą. Jei naudojate, užberkite šokolado gabaliukų ar džiovintų uogų.
  4. Užpilkite kiaušinių mišiniu ir leiskite pastovėti 15-20 minučių, kad kruasanai gerai sugertų skystį.
  5. Kepkite 35-40 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos, o pudingas sustings.

Šis kruasanų duonos pudingas yra sotus ir prabangus desertas, kurį galima patiekti šiltą su ledais arba plakta grietinėle. Tai puikus pavyzdys, kaip galima išnaudoti likusius kruasanus ir sukurti visiškai naują, įspūdingą patiekalą.

Naminių kruasanų mėgavimosi būdai

Šviežiai iškepti naminiai kruasanai yra tobuli valgomi tiesiog šilti, bet jie taip pat puikiai dera su įvairiais priedais. Pabandykite juos su uogiene, medumi ar aviečių padažu. Jeigu norite kažko sodresnio, išbandykite kruasanus su šokoladu – tai prancūzų vadinama „pain au chocolat”.

Jei jums pasisekė ir liko kruasanų, kitą dieną juos galima panaudoti pusryčių apkepui. Kruasanai puikiai sugeria skonius, todėl yra idealūs tokio tipo patiekalams. Tiesiog supjaustykite juos, užpilkite kiaušinių plakiniu su prieskoniais ir kepkite – gausite nuostabų pusryčių patiekalą.

Nors kruasanų gaminimas reikalauja laiko ir kantrybės, galutinis rezultatas yra vertas kiekvienos minutės. Niekas nepalyginama su šviežiai iškeptų naminių kruasanų skoniu ir aromatu. Išdrįskite išbandyti šį receptą, ir jūs niekada nebenorėsite pirkti kruasanų parduotuvėje!

Ankstesnis įrašas

Tikėti horoskopais ar ne? Atsakymai, kurių laukėte

Sekatis įrašas

Užmirštas mineralas, kuris keičia sveikatą: Magnis ir jo stebuklingos savybės

Komentuoti

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *